fbpx
Αγρότης της Χρονιάς 2022

Ο Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, ο Αγρότης της Χρονιάς 2022

Ο 44χρονος αγρότης, Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, αναδείχθηκε «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2022, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο, στην τελετή βράβευσης του ομώνυμου θεσμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.

agrotis-xronias-arnissa.jpg
 
Τίποτα δεν ήταν εύκολο και τίποτα δεν χαρίστηκε στον κ.  Παπατραϊανό. Από τον πατέρα του, παρέλαβε 200 στρέμματα που καλλιεργούνταν με σιτηρά, τριφύλλια, καλαμπόκια. Όμως, η κτηνοτροφική δραστηριότητα άρχισε να ατονεί στην ευρύτερη περιοχή της Άρνισσας, εκεί δηλαδή όπου ζει και δραστηριοποιείται ο Χρήστος Παπατραϊανός κι έτσι άρχισε η καθοριστική στροφή της εκμετάλλευσης προς τα δέντρα. Η επιμονή του να δίνει σημασία στην λεπτομέρεια χωρίς να απομακρύνεται από το όραμά του, τον κατατάσσει σήμερα στους κορυφαίους μεταξύ των καλλιεργητών οπωροφόρων.
 

Σήμερα, καλλιεργεί πάνω από 400 στρέμματα οπωρώνα, εκ των οποίων τα 220 είναι αφιερωμένα στο μήλο.

Εκτός από τα μήλα, για τα οποία έχουν δοκιμαστεί δεκάδες κλώνοι και καλλιεργούνται σε πάνω από 10 διαφορετικές ποικιλίες, δείχνει την ίδια φροντίδα για 100 στρέμματα κεράσια και άλλα 100 στρέμματα με βιομηχανικά ροδάκινα.

Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. Οι μισές εκτάσεις είναι καλυμμένες με αντιχαλαζικά δίχτυα και μέσα στα επόμενα χρόνια, θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα 200 στρέμματα. Είναι ενταγμένος στο Κομφούζιο, ενώ συμπληρωματικά οι οπωρώνες που είναι γεμάτοι με παγίδες παρακολουθούνται συστηματικά, ώστε οι ψεκασμοί να γίνονται στοχευμένα και στην ώρα τους.

Σημαντική καινοτομία, στην καλλιέργεια μήλων είναι και το χημικό αραίωμα με το οποίο έχει περιορίσει σχεδόν 60% τα εργατικά κόστη της εκμετάλλευσης. Η γεωργική του εκμετάλλευση προσεγγίζει έναν κύκλο εργασιών της τάξεως των 700.000 ευρώ.

Έξι τρακτέρ εφοδιασμένα με όλα τα απαιτούμενα παρελκόμενα και τρία φορτηγά αποτελούν τον μηχανοκίνητο στόλο του Χρήστου Παπατραϊανού. Αυτήν την στιγμή φτιάχνεται ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος για να στεγάζονται τα μηχανήματα και τα εργαλεία της δουλειάς του. Στα σχέδιά του επίσης, σε ορίζοντα 5ετίας θα έχει χτιστεί ψυγείο και συσκευαστήριο, έτσι ώστε να βάλει δική του ετικέτα στην παραγωγή του και να διαθέτει επώνυμα τα προϊόντα του στην αγορά.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του, ο Αγρότης της Χρονιάς, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εταιρία ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ, με την οποία συνεργάζεται τα τελευταία 11 χρόνια και η οποία του παρέχει μια πλήρη και ολοκληρωμένη υποστήριξη: από το Πρόγραμμα φυτοπροστασίας-λίπανσης, την Προμήθεια γεωργικών εφοδίων, την Εφαρμογή και Παρακολούθηση χημικού αραιώματος και κομφούζιο, την Καθοδήγηση για τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, μέχρι την Υποστήριξη σε όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα (Σχέδια Βελτίωσης, Αντιχαλαζικά, ΟΣΔΕ, κτλ…)

Ο Χρήστος Παπατραϊανός, είναι ο Αγρότης της Χρονιάς για το 2022.

  

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό βίντεο

 

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2021

Το μέτρο των Νέων Αγροτών προσφέρει στους νεοεισερχόμενους γεωργούς, ηλικίας κάτω των 41 ετών, ποσό ενίσχυσης που κυμαίνεται από 35.000€ έως 40.000€, για την έναρξη της γεωργικής τους δραστηριότητας. Οι υποψήφιοι του προγράμματος θα πρέπει να έχουν υποβάλει (ή να υποβάλουν) πρώτη φορά δήλωση ΟΣΔΕ 2021 (ή και προηγούμενες χρονιές...

Read more

Υπομέτρο 5.1: Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής - Αντιβρόχινης Προστασίας

ΥΠΟΜΕΤΡΟ 5.1  «Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις»   Το Υπομέτρο  έχει στόχο να στηρίξει επενδύσεις ενεργητικής προστασίας από: το χαλάζι για καλλιέργειες μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδίων, αμπέλου και ροδιάς. Ειδικά στην περίπτωση των ακτινιδίων, της αμπέλου και της ροδιάς η καλλιέργεια πρέπει να είναι αμιγής και τη βροχή για  καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου το χαλάζι...

Read more

Πρόγραμμα επιδότησης αρδευτικών συστημάτων

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει εντός του έτους.  Η επιδότηση φτάνει το 80% των δαπανών για τα φυσικά πρόσωπα και το 85% για τις συλλογικές επενδύσεις. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δε μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις επενδύσεις: α) Τα 150.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων...

Read more

Αποτελέσματα Σχεδίων Βελτίωσης

Αποτελέσματα Σχεδίων Βελτίωσης Κεντρικής Μακεδονίας Αποτελέσματα Σχεδίων Βελτίωσης Δυτικής Μακεδονίας  

Read more

14.000€. Μέτρο 6.3 "Ενίσχυση μικρών καλλιεργειών"

Το Υπομέτρο 6.3 «Εκκίνηση επιχείρησης για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που έρχεται να δώσει ένα βοήθημα 14.000€ σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ο όρος μικρές σημαίνει πως η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 5.000€ έως 7.999€, δηλαδή γεωργικές εκμεταλλεύσεις με λίγα στρέμματα...

Read more

Ανοίγει ο δρόμος για την εκχώρηση της επιδότησης στους προμηθευτές | Σχέδια Βελτίωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, έχει προχωρήσει η ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στον αγρότη να εκχωρεί την επιδότηση στον προμηθευτή.

Read more

Επιδότηση Φυτών από τα Σχέδια Βελτίωσης

Στα Σχέδια Βελτίωσης, εκτός από τον μηχανολογικό εξοπλισμό, επιδοτείται και η εγκατάσταση πολυετών φυτειών και μάλιστα με πολύ καλές τιμές!

Read more

Σχέδια Βελτίωσης 2017 - Η Προκήρυξη

Το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης (Υπομέτρο 4.1), ήταν και είναι το απόλυτο επενδυτικό εργαλείο του αγρότη! Μετά από 6 χρόνια (από το 2011), είναι επιτέλους ένα βήμα πριν την προκύρηξή του. Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια και χωρίς πολύπλοκους όρους, να εξηγήσουμε τι είναι, σε ποιους αφορούν και τι περιλαμβάνουν.

Read more

Το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων των Νέων Γεωργών

Οι δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί του 2016 έχουν ήδη πληρωθεί την Α' Δόση (70%) και ακολουθούν οι εν δυνάμει δικαιούχοι. Όμως εκτός από δικαιώματα, το πρόγραμμα γεννά και υποχρεώσεις, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν σε προδιαγεγραμμένο χρονικό πλαίσιο και ορίζοντα. Επειδή λοιπόν, οι πλειοψηφία των δικαιούχουν "χαλαρώνουν" μετά την έγκριση και την...

Read more

Τα αποτελέσματα των Νέων Αγροτών 2016 Κεντρικής Μακεδονίας

Οι πίνακες με τα αποτελέσματα του προγράμματος των Νέων Αγροτων 2016 για την Κεντρική Μακεδονία: Πίνακας Δικαιούχων (2.063) Πίνακας Εν Δυνάμει Δικαιούχων (216) Πίνακας Επιλαχόντων (1134)  

Read more

Νέοι Αγρότες: Με καθυστέρηση ενός μήνα ξεκινά η αξιολόγηση των Αιτήσεων

Αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ανοίξει το σύστημα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων του προγράμματος Νέων Αγροτών.

Read more

Πρόγραμμα Επιδότησης Βιολογικών 2017

Οι υποβολές αιτήσεων ενίσχυσης για το Μέτρο 11 "Βιολογικές Καλλιέργειες" ισχύει εως τις 22-02-2017, με μια παράταση να είναι βέβαια πάντα στο πρόγραμμα.

Read more

Νέοι Αγρότες 2016

Έως τις 30 Νοεμβρίου 2016 η υποβολή Αιτήσεων Στήριξης για το Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών

Read more

Ακρόδρυα, μηλιές και βύσσινα στο Πρόγραμμα Δάσωσης Γαιών

Τη διεύρυνση των ενισχύσεων του Μέτρου Δάσωσης ώστε να επιδοτείται η φύτευση μηλιών, αχλαδιών, φουντουκιών, βυσσινιών και αμυγδαλιών, ανακοίνωσε από τη Ζαγορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου.

Read more

banner 1

banner 2

banner 3