fbpx

Σύμβουλοι Πυκνής Φύτευσης

Η Παγκοσμιοποίηση και ο Διεθνής Ανταγωνισμός επιτάσσουν την καλλιέργεια με νέες μεθόδους έτσι ώστε να αυξάνεται η παραγωγή και η ποιότητα ενώ ταυτόχρονα να μειώνεται το κόστος παραγωγής.
 
Η είσοδος στον 21ο αιώνα σηματοδότησε μια νέα εποχή, στην οποία η κατάργηση των εμπορικών συνόρων έγινε πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης έλαβε και λαμβάνει χώρα. Ένας από τους πρώτους τομείς που επηρέασε το φαινόμενο αυτό, ήταν η πρωτογενής παραγωγή, δηλαδή ο τομέας της γεωργίας. Σε αυτήν λοιπόν την παγκοσμιοποιημένη αγορά, που το κύριο και έντονο χαρακτηριστικό της είναι η ανταγωνιστικότητα, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:

Μπορεί ο Έλληνας Αγρότης να είναι Βιώσιμος;

Ο Έλληνας αγρότης μπορεί, όχι μόνο να είναι βιώσιμος, αλλά και να έχει λαμπρό μέλλον, αρκεί να καταλάβει και να πιστέψει ότι αυτό περνάει μέσα από τη γνώση. Γνώση στη νιοστή δύναμη! Αν δεν αντιληφθεί ότι το μέλλον του περνάει μέσα από τη γνώση, και συνεχίσει να πιστεύει ότι περνάει μέσα από τις εισροές (χημικά, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) τότε το μέλλον του είναι αβέβαιο και δυσοίωνο. Θα πρέπει λοιπόν, ο Έλληνας αγρότης να ακολουθήσει τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις στην γεωργία, ο οποίες θέλουν τον γεωργό ως επιχειρηματία και την  γεωργική εκμετάλλευση, ως επιχείρηση.

Το παρόν και μέλλον της ελληνικής γεωργίας πιστεύουμε ότι βασίζεται στη τεχνική των πυκνών φυτεύσεων. Πρόκειται για ένα νέο τρόπο καλλιέργειας που έχει δοκιμαστεί και εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη (ιδιαίτερα στην Ιταλία) τα τελευταία 15-20 χρόνια, ενώ πλέον και στη χώρα μας (Γιαννιτσά, Φλαμουριά – Κερασιά Έδεσσας, Πύργοι Κοζάνης, Ροδοχώρι – Επισκοπή Ημαθίας, Δομοκός Φθιώτιδας, κ.ά.) πολλοί παραγωγοί ακολουθούν αυτό τον τρόπο καλλιέργειας, έχοντας ορατά και άμεσα αποτελέσματα.
 
Το τρίπτυχο της επιτυχίας αυτού του τρόπου καλλιέργειας είναι:
 
  1. Περισσότερη παραγωγή ανά στρέμμα (περισσότερα δένδρα ανά στρέμμα)
  2. Καλύτερης ποιότητας προϊόν (παραγωγή κοντά στο κεντρικό άξονα - καλύτερος φωτισμός)
  3. Χαμηλότερο κόστος (κλάδεμα, αραίωμα, συγκομιδή, ψεκασμοί)

Στο παρακάτω πίνακα, φαίνονται ενδεικτικά κάποιες από τις διαφορές ανάμεσα στο παραδοσιακό και στο νέο τρόπο φύτευσης στην καλλιέργεια της μηλιάς και της κερασιάς:

 
 Παραδοσιακή Φύτευση
 Πυκνή Φύτευση 
 
Μηλιά
Κερασιά
Μηλιά
Κερασιά
Δένδρα ανα στρέμμα
100-120
25-30
357
75-150
Παραγωγή ανα στρέμμα (τν)
3-3,5
0,75-1
6-7
1,5-2
Ύψος δένδρων (μ)
3,5-4
6-8
2,7-3
3-3,5
Κιλά συγκομιδής ανα άτομο ανα ημέρα
700-1000
50
2500
150-200

Ετικέτες: Πυκνή Φύτευση,

banner 1

banner 2

banner 3